Hanna Zelleke Collin & Madeleine Åstrand: Instant coffee & Fibonacci square

NOVEMBER 2022

Hanna Zelleke Collin & Madeleine Åstrand:
Instant coffee & Fibonacci square

Har ni ställt ut tillsammans tidigare?

- Ja,  vi ställde ut 2017 i Hannas ateljé. Och 2013 i en grupputställning på klubben F12 på Fredsgatan 12. 2008 och 2009 visade vi tillsammans på Pernbys. Det var där vi träffades.

Efter utbildningen på Pernbys målarskola i Stockholm har Hanna studerat på Konstfack i Stockholm och Madeleine på Konsthögskolan i Malmö.

Vad är det med färgen grön?

Hanna:
-       Den gröna färgen med utgångspunkt i målningen Instant Coffee har sitt ursprung i Affordable Art Fair-skyltarna på Skeppsbron 2021. Skyltarna, som egentligen var flaggor var lilagröna och gav upphov till ett färgspektra i lila och grönt. Den grönguldiga vinylfärgen i målningen inhandlades i den vevan.

Madeleine:
-       För mig är den gröna färgen den mest neutrala. Den grå-gröna nyansen är nästan som en antifärg… Den var även en av min mors favoritfärger och jag minns att hon någon gång uppmanade mig till att använda den i mitt måleri.

Hanna:
-       Intressant med neutrala färger, min är blå.

Är det något i varandras måleri som ni känner att man bör observera särskilt?

Hanna:
-       Jag tycker inte att man ska missa förhållandet mellan det transcendentala och en extrem känslighet i Madeleines måleri. Emellanåt hur känsligheten i ett näst intill upplöst tillstånd tycks leda fram till någonting väldigt konkret, en etablerad formalitet eller materialiserad idé.

Madelaine:
-       Man bör inte missa den djupgående kunskap om måleriet som sådant som tar sig till utryck i det direkta och intuitiva i Hannas måleri. Även hennes förmåga att genom måleriet organisera en ibland kaotisk verklighet genom ett ramverk av idéer och tillvägagångssätt.

Jenny Danielsson